Kanten

Kanten is een metaalbewerkingstechniek dat wordt gebruikt bij plaatwerken. Met behulp van onze kantbanken kunnen wij metaal nauwkeurig buigen. Zowel kleine als grote series kunnen wij heel eenvoudig kanten.

Plaatmateriaal wordt veel gebruikt in de techniek en moeten voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Wanneer een plaat een bepaalde vorm moet hebben en bijvoorbeeld moet worden gebogen of er een hoek in moet worden gezet, wordt er gebruik gemaakt van een kantbank. Deze kantbank is een pers met een boven- en ondermatrijs. De metalen plaat wordt tussen de matrijsen geplaatst. De bovenmatrijs wordt in de ondermatrijs gedrukt en de plaat wordt door druk vervormt, hierdoor kan de metalen plaat gemakkelijk worden gebogen.

De kantbank

Een kantbank kan worden beschreven aan de hand van basisparameters, zoals de kracht en de werklengte. Andere parameters zijn de reikwijdte van de slag, de afstand tussen het frame en werkhoogte. De bovenbalk werkt meestal met een snelheid van 1 tot 15 mm/sec.

De meest populaire processen voor het buigen van dunne plaat zijn:

  • vrijbuigen;
  • driepuntsbuigen;
  • vijfpuntsbuigen;
  • matrijsbuigen;
  • strijkbuigen;
  • zwenkbuigen.

Het vrijbuigen is een zeer populair buigproces en wordt evenals het driepuntsbuigen, matrijsbuigen en vijfpuntsbuigen op de kantpers uitgevoerd. Het vrijbuigen is in feite een driepuntsbuiging en vanwege flexibiliteit de meest toegepaste buigmethode. Deze methode wordt met universele gereedschappen uitgevoerd op een kantpers. Bij de ingewikkelde persen wordt gebruikgemaakt van CNC-sturing. Ook worden de aanslagen gestuurd en wordt er door middel van lasermeting zeer accuraat gewerkt.

De hoekmeetsystemen, die bij het vrijbuigen zorg dragen voor een betere procesbeheersing, worden steeds meer geperfectioneerd. Tijdens dit proces wordt er echter met historische materiaalinformatie gewerkt, handmatig ingevoerd in de computer. Een real-time bepaling van de mechanische eigenschappen van het materiaal tijdens het buigen en het relateren van deze eigenschappen naar de diepte-instelling van de pers, moet in de nabije toekomst technisch haalbaar zijn.

De vlakke uitslagen worden bewerkt op de vier kantbanken van Safan. Dit resulteert in gezette producten met een hoge nauwkeurigheid en een hoge productiesnelheid. Door toepassing van het WILA-snelwisselgereedschap zijn we in staat ook kleinere series efficiënt te produceren.

 

Kanten
Kanten

Heeft u vragen?

Wij staan altijd voor u klaar om eventuele vragen te beantwoorden. Neem direct contact met ons op

Jan Poel

0229-284745
Contact opnemen