Ponsnibbelen

Ponsnibbelen is een vorm van ponsen. Ponsen is een metaalbewerkingsproces waarbij een stempel, of pons, in een metalen plaat gedrukt wordt. Specifiek voor het nibbelproces is dat men een kleine stempel steeds opnieuw in een plaat duwt waardoor men uiteindelijk de gewenste vorm uitstempelt. 

De pons gaat via het werkstuk in een matrijs. Ponsen is vaak de goedkoopste methode voor het maken van gaten in plaatwerk in middelgrote tot grote producties. Wanneer een speciaal gevormde pons wordt gebruikt om meerdere bruikbare delen uit een plaat metaal te krijgen wordt het proces ponsnibbelen genoemd. Specifiek voor het ponsnibbelen is dat een stempel herhaaldelijk in een plaat metaal gedrukt wordt, waardoor uiteindelijk de gewenste vorm wordt verkregen. Kenmerkend is dat de rand enigszins gegolfd is. Bij snijdend ponsen gaat het meestal om het maken van het gat zelf; als het gaat om de vorm die uit het gat komt wordt de bewerking ook wel stansen genoemd.

Inhoud

  1. Het ponsproces
  2. Ponsgereedschap
  3. Krachten

Het ponsproces

Een matrijs is gepositioneerd onder het werkstuk. Het ondersteunt op deze manier het materiaal rond het gat dat wordt geponst.
Ook helpt het de snijkrachten te centreren zodat er een schone snijrand onstaat. Er is een kleine speling tussen de stempel en de matrijs om te voorkomen dat de stempel in de matrijs blijft steken. Zo is er minder kracht nodig om het gat te maken. De hoeveelheid benodigde speling hangt af van de dikte van de metaalplaat. Een dikkere metaalplaat heeft meer ruimte nodig, maar de afstand is altijd kleiner dan de dikte van de metaalplaat. De hardheid van het metaal speelt hierbij ook een grote rol. 

De ponsmachine perst de stempel door de metaalplaat. Hierdoor onstaat een gat die gelijk is aan de stempel, of iets kleiner nadat de stempel verwijderd is. Alle buigzame materiaal rekken enigszins uit tijdens het ponsen. Hierdoor kan het voor komen dat de pons blijft steken in het werkstuk. Dan moet de stempel weer fysiek uit het gat getrokken worden, waarbij het werkstuk aan de stempelzijde ondersteund wordt. 

Het werkstuk is vaak in de vorm van een vel of rol. Materialen kunnen variëren. Naast metaal wordt het ook op kunststoffen toegepast. De stempel en matrijs kunnen diverse vormen hebben zodat er gaten met verschillende vormen gemaakt kunnen worden. Meerdere stempels kunnen worden gecombineerd om tot het uiteindelijke product te komen. 

Ponsgereedschap

Het ponsgereedschap, de stempel en matrijs, wordt vaak gemaakt van gehard staal of hardmetaal. De meeste ponsmachines zijn mechanisch bediend, maar eenvoudige ponsen worden vaak met de hand bediend. Belangrijke onderdelen van een mechanische pers zijn: het frame, de motor, de pers, stempel, matrijs en werkbank. De stempel is gemonteerd in de pers, de matrijs is gemonteerd op de werkbank. 

Een grote computergestuurde ponsmachine wordt ook wel CNC-ponsmachine genoemd. Een dergelijke machine heeft verschillende stempels en bijbehorende matrijzen in een ronddraaiende perskop. Deze ponsmachines maken gebruik van hydraulische, pneumatische of elektrische kracht om de vorm uit het metaal te drukken. 

Krachten

De stempel- en matrijsvormen zijn van invloed op de kracht tijdens het ponsproces. De kracht neemt toe tijdens het ponsproces omdat de gehele dikte van het materiaal tegelijk gesneden wordt. Een schuine pons helpt het snijden van dikkere metalen doordat er minder kracht aan het begin van de slag gebruikt hoeft te worden. Echter een schuine pons verstoort de vorm als gevolg van de laterale krachten die zich ontwikkelen. Met samengestelde ponsen kunnen meerdere vormen worden gemaakt. Samengestelde ponsen zullen over het algemeen de het werkpoces vertragen en zijn doorgaans duurder dan enkelvoudige ponsen.

Meer informatie over ponsnibbelen vindt u hier